kEngkAwaN saYe

14 October 2011

CiNtA....

salam..
sedikit info untuk sume
dengar ustaz pahrol juoi...
sgt suke bile dgr die bg ceramah or bace artikel die...
kpd sape2 yang down or memerlukan pengisian rohani,
bole la follow die nyer website ye... =)

topik yang menarik tuk sume..
yang da kawen or yang nak kawen
"bersangka baek"

tips untuk kekalkan cinta

1.kene cintakan yang maha kekal...
sentiasa membesarkan Allah dalam rumah tangga: zikir, solat n sume amalan sunnah tu, amalkan... insyaAllah Allah akan sentiasa igt kat kite...

2. bercintalah berkali2...
tpi igt, dgn orang yang same
jgn orang len lak...hehhee
kite kene kenal balik ngan pasangan kite
ye la..xkenal maka xcinta..
jgn pulak guna fail lame yang kite kenal die 10 taun dlu ke.
ye la kan,.. manusia sentiasa berubah..
kalo dlu die cun je, sehat je,makan pon ikot suke,
tapi maken lame maken tua, sakit pon byk,
makan pon da kene jage,
kalo dlu die suke kaler yang striking2,
tapi bile tua sket, die da suke kaler yang gelap2 sket...

so, kene la kenal berkali2 isteri or suami anda.. =)
baru la seronokk....

ader istri2 cakap,
lelaki nie, mase belom kawen, hapening je...
tapi, bile da kawen, slow sket..maken senyap..

pmpn pulak terbalik..hehhe

mungkin puncanye
isteri bukan pendengar yang baek...
kan listen is the key of love... =)
tapi mungkin jugak sbb ape yg interesting di mate suami, xbrape interesting kat mata isteri..
ye la..subjek berbeza...
suami nak cite pasal tmpt keje la, bola la, kawan die la...
tapi wife lak nk cite pasal ape jadi kat umah la,
hati ngan perasaan la...
hehe

so, papepon, kene dengar.. =)
he is ur husband right?
n she is ur wife right?
=)
kite kene buang ego sket...
ye la.. sbb slalunye orang yg xnk dgr nie, orang yg rase die paling bagus n da cukop bagus da... n xmo dgr lg pasal orang len.. =)
so, buang ego sket ye untuk yang tersayang...

most important thing is,
KENE BERSAHABAT DGN PASANGAN.
(mujse dosti karoge???hehe)

n 1 more thing,
salah faham or selisih pendapat, akan sentiasa berlaku..
it's normal..
tapi, tips tuk husband n wife,
jgn pendam lame2...
dalam 24 jam, kene bertegur sapa balik...
means kene baek sebelom hari esok...
jgn lebeh.. kalo x,
nnti masuk angin.. hehhe
so, untuk menjadikan bende nie mudah,
kene la ader program yang kite akan buat bersame...

cntohnye,
makan same, solat same
kalo tgh gadoh2, tapi ptg tu mmg kene mkn same,
xkan nk gadoh gak kot mase makn,
masam2 pon muke, still wife akan tny,"nak tmbh lg bang?? " hehehe.. (memandai je kan..)
so, secara x langsong, akan bek gak kan.. =)

Antara makhluk ngan makhluk, kene ader khaliq yang menyatukan...
jadi, jgn lupe berserah kepadaNya...
sandarkan hidop pd Allah...
insyaAllah, hati akan tenang....
amin....

pesanan nie tuk saya sendiri, n tuk sume... =)
semoga berjaya membina keluarga sakinah... amin.. insyaAllah,...
Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya dia adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya...


p/s: kite sahabat selamanye kan kan kan ?? =)

8 comments:

  1. mmmmmmmmm

    am i missing something here?

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. zati: hmm... jgn lupe nie..hehe =)

    minn: ko kene bace nie min... bagus nie.. =p

    ReplyDelete
  4. ni la kate2 org yg da nak kawen. hehe

    ReplyDelete