kEngkAwaN saYe

30 December 2009

gEma ZafAna 09




yeehaaa...
mlm tadi pi IB tgk zapin...swonok..
sebelom pg tu, ley pulak siap pi mintak peta nk pi IB kat asma'...
asma bagi arahan senang je...

nie la arahan asma'..(tenkiu asma')

tapi, sebab xyakin ngan diri sendiri n 'driver' (abisla kalo die bace nie..)
so, dengan berbekalkan laptop, wireless n kudrat,
terjadilah peta nie...hehehe



terharu cikgu geografi kalo tgk hasil kerja murid die dulu nih.....


mcm2 zapin ader....
memang diorang pandai nari la...
tapi ader gak scene2 yang kelaka...
yang lupe step, yang tejatuh..hahahha(jahatnye gelakkan...)

ader abg kat deret2 sit depan dok gelak gile..hehehe
xder la..bukan pe...

nk cakap yang walopon da profesnl pon ader gak wat salah kan..
hehehe...(nobody's perfect)

tgk diorang nari,ader gak rase nk nari...
mcm nk turun join je..
tapi sbb x pro kan, so, kalo join pon,
kene la jadi dancer yg pgang dulang je dulu..
tu je step paling senang.hehehe..

bukan orang muda je nari, kanak2 n pakcik makcik pon ader...
wahhh...sempoi ar pakcik2 nie....
kalo compare ngan pakcik mase gema zafana 2004, yg nie lg best...
makcik2 tu pon maintain je....
hambuiii......


sempat agi time nk balik tu....

tgh syok2 tgk zapin tu, ader kua plk tarian cina n tarian india..
dalam ati da musyhkil da....la...nie pehal lak kua tarian len pulak...
oo...patot la...1malaysia la katekan..( :p )
kot ye pon, xkan la show seni pon nk masuk politik gak...xley blah la...
lame2 ley jemu gak....(abis la sume org igt aku x patriotik..hehehe)

bile da ujung2 show tu,ader pulak sorang pakcik nie ha, tanye tempat duduk kat sebelah...memang xder orang pon,..so, die pon duduk....
die siap cite lg, ank die ngan ank buah die ader nari tu,...
ank die kanak2...asal johor..panjang pulak die cite..tapi, layan je la...
igt nk record sket mase diorang perform, tapi pakcik sebelah nie bagi cuak lak...

die kate, 'berani awk nk record ye...nnti die dapat detect taw..die datng nnti.. '
laaa....dalam aty pon da cuak pulak...xjadi nk record da...
ala pakcik nie, x rock la....

lame gak show tu...3 jam. start lebeh kurang kul 8.30, n abis kul 11 lebeh kat kul 12...
mate pon da kuyu je...kelas esoknye(pagi tadi la tu...) kul 8 lak tu...(naseb bek cancel..)
bile nk balik, sempat lak pi beli tshirt..yay...semangat la pulak kan...hehehe

bile tyme nk balik pulak,ikot la jalan mase pegi..sbb lupe nk tny asma' jalan balik..hehehe
tadi wat peta tuk pegi je..hehehe...


sampai kolej dalam kul 1 gak la...
tenkiu kepada sume yg terlibat...hehehe
enjoy ngat di saat tengah berduka lara....

p/s : so, skang nie, ngah semangat nk nari...
bile nk start training nie ha.....



28 December 2009

sujud~~

Mawi - Sujud

Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud

Jika direnung kembali
Dari kehidupan
Pelbagai halangan kutempuh penuh cabaran
Tiada satupun ku hadapi dengan senang dan
Tiada satupun ku hadapi dengan tenang

Tapi ku bersyukur
Di saat ku murung
Ku musikkan dalam kedua telapak tangan
Semangat yang dah luntur
Harapan yang dah terkubur
Diberi arah tukku teruskan

Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……

Hanya mampu sujud…..

Pernah kulihat mereka
Yang hilang segalanya
Insan yang tersayang
Atau harta benda
Pancaroba bencana juga malapetaka
Adalah sebahagian ujian dunia

Di sebalik kesusahan
Tidak letih mengerti erti kesenangan
Harusku akur dengan apa yang telah dikurnia
Barangkali esok semua berubah

Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit cerah bersinar
Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit mendung tak bercahaya

Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……


27 December 2009

new sem...

smoge mendapat keberkatan Allah...
amin...tahun baru tuk berubah....
smoga nur yang dicari,
akan merubah hati ini...amin....

:)

16 December 2009

~~niNjA aSSasSin~~

yes...baru je pas tgk tadi..
walopon mlm nie ader training,
sempat agi gi teman ain(kawanku) pegi meng'enjoy'kan diri..hehehe...
cite nie best la gak..sape ntah cakap xbest ngat...(cewahh...salahkan orang lak...hehehe.maap)
naseb bek pi tgk..kalo x, xdapat la tgk rain..huhu...
best gak tgk cite tu..

pastu, da abis tgk, meronda2 la kat dalam mid tu...
memandangkan dwet tadak, memang btol2 window shoping la..hehehe
memula tengok,
tergoda,
pegang2,
bawak jalan2,
sampai kat kaunter,
pi tinggal je kat tepi,
sbb teringat dwet xcukop...

hehehe...huaaa...sdeynyeee......
JPA,
silalah masukkan dwet cepat ye,...
nie sume kolej la nie...(salahkan orang lg...)
tulun2...rase windu kat DU...(rindu ader makna nie...)
smoga DU bersamaku sem depan...hehehe



15 December 2009

hOpe~~

harapan
harapan ini memang ader...
masih terlalu awal tuk ku letakkan ia di tempat yg tinggi..
tapi..itulah dia harapan...
kalo letak di bawah, takot akan capai yg bawah sahaja...
tapi kalo letak di atas, takot juga terlalu tinggi...

harapan aku
harapanku semakin menggunung setiap hari...
ya...harapan tuk kita semua...
semoga kite dapat same2
mengharungi arus
dan same2 sampai ke puncak..

harapan mereka sebelum kita
yup..mereka pernah mencapainya..
pernah merasa berada di puncak...
jangan kite menghentikan usaha mereka ye adik2ku....
terasa berat beban yang ditanggung..
terasa mereka sedang melihat kita dari jauh...
memerhati apa yang sedang pelapis mereka ini lakukan..
demi menyambung sebuah perjuangan...


p/s : khas buat adik2ku dan rakan seperjuanganku tuk FESENI tarian 2nd...
;)

13 December 2009

gEma ZafAna 09


nie salah satu event yg akan berlasung di IB (istana budaya).
yup..5 taun lepas event nie ader berlangsung,
saye igt lg, mase tu memang nk tgk ngat n mintak kakak sy pi temankan..ye la...taun 2004, mase tu baru form 4..

n selepas 5 taun, ader lg event nie...
gema zafana nie kire show byk2 jenis tarian zapin...
antara zapin yg akan dipersembahkan ialah : zapin arab, zapin pekan, zapin lenga n zapin sarawak...byk agi....
yg akan ditarikan oleh penari2 Yayasan Warisan Johor (YWJ) , ader la pakcik2 jemputan, n kanak2..
memang best...
gambar nie sebagai hiasan je..hehehe



n taun nie, sy nk pi tgk lagi...jum sume....jum ramai2 kan..
zapin , seni budaya yang indah....

tempat : panggung sari, IB
tarikh : 26-29 dis 09
silalah tempah tiket..ader student price...(hehehe...mcm promoter da...)

nie ader sket video mase taun 2004 dulu....
enjoy the video~~!!!!
_____ zapin pekajang moden_____



p/s : I LUV ZAPIN..... :)


~~~~dEaR DiArY~~~~

hari nie rase nk menulis, tulis, tulis n tulis....(padahal type je nie...hihi)
i think i need a diary now...
yup... a diary to write n its will be my good fren....
even my best fren....

dulu mase skool...penah tulis diary...
mase tu form 2..hehee...
zaman muda2....sebelom tido, mesti tulis sumtin kat diary tu...
hehehe...
its used to be my dear fren...

n skang, rase mcm sy nak balik kawan sy...yup....
n mission after dis, find a diary...
thats oll...... (^-^)

sTorM WorriOr n pweincess.frog

menonton dua2 cite nie...BEST~~~
arini raasenye mau menonton lg...tapi cite len kot....

~~~story begin~~~

balik dari menonton pwincess n frog smalam, nek la cab dari mid ke UM...
ondaway tu borak2 la ngan kawan nie (ain jugak name die)....
cakap la yg sy xpenah pi KL Tower...padahal da bape taun da dok KL nie..hehehe
n die pon jawab...die pon xpenah pi nek atas KLCC (ala..yg mcm jmbtn tu..hehehe)

pastu, tetibe abg teksi tu pon nyampuk...
"oo...free je dik kalo nk nek KLCC tu...adik kene tggu pagi2 dalam kul 7 ke, pi amek tiket kat bawah, n ley la nek...orang msia memang kurang nek..ramai mat saleh je pi...abg cakap nie, abg pon lom nek lg...hahahaha" die cakap lebey kurang gitu la....

hehehe...memule mcm xselesa gak...ishk abg cab nie..sukaty je dgr2....pastu ley nyampuk lak...
tapi dgr die cite, best la pulak...
new info act.

pastu sy tny la abg tu, "yang KL Tower tu kene byr ek??"
pastu die jawab, "ooo..yg tu kene byr rasenye...kalo nk pi KL Tower, pi la dalam 6-7 ptg....pemandangan cantik.."

~~~the end~~~

ntah bile la dapat nek KLCC n KL Tower tu....
nak pi nek jugak!!!!!!!


p/s: sy harap sy x gayat.... :p


09 December 2009

gambar di Langkawi..


salam...

skang nie ader kat kolej, n tgh boring2 kat bilik nie, ape lg, blog ni la jadi mangsa...
hah..nie ader la sket(wahh..sket ker???) mase kat langkawi aritu...


nie mase mule2 sampai kat jeti kat langkawi..kami nek feri..bukan flight..
bajet kurang..hehe


nie pidot dok wat muke..ishk3...


wat cover album nasyid ngan dak2 nie...hahaha


nie la bentuk pulau dayang bunting.orang kate, sape yg nk bunting, ley ar mandi kat tasik ye...(tuk orang da kawen je la)


hehe..cayunk jig's

eleh..spark poyo je..padahal cuak gak tu..huhu~~
nie gamat yg kitorang jumpe kat pulau mase snorkeling..


hehe..comeyl...


nie za n james... feewittt...


jadi duta gamat ngan k.tina...


kenangan kat makam mahsuri
k.ema, tiqah, n saya..


nek keta lembu ke keta kuda nie ntah...
dua2 pon boley...bergantung kpd yg bawak tu..hehe


yess...kami memang suke wat video klip
pose mcm nie..hehe


haha..orang kate ank dara xelok dok kat tangga..
tapi erm..hentam je la...


nie kat kawasan umah yg dekat beras terbakar tu...


muke cuak nek keta cable...sape yg amek nie..ishk3...
xsempat nk cover muke..hehe


hehe..da terduduk da tgkp gmbar...


mcm kat overC (perasan... :p)


skali lg pic dalam video clip tuk cerita "cinta antara benua" (igt x???hehehe)

cantik blakang tu....subhanAllah...


berator tggu cable car...


"sape nk tumpang, meh la nek bot sy..."


yes..pasangan ideal.nirmal kumar n nur ain mahad..
menang award nie..hehe


ok..cik ain akan pulang.. "helang, sila bawa sy terbang.."

hurm..nie la gambar yg ader sket2...
ader lg byk gambar2..tapi upload sket2 je..hehe..sronok pi Langkawi..akan datang lagi, InsyaAllah....

p/s : alamak..byk gmbr saye je..hehehe...ampun...



07 December 2009

rezeki~~


dengan rezeki yg Allah bagi...
Alhamdulillah...
Allah Maha Mengetahui apa yang terbaek untuk hambanya....

01 December 2009

21 jam kedit~~

~~~21 jam kedit~~~

huh..mampukah sem depan ngan jam kedit byk nie...ngan feseni lg, kkaa...
alamak....kelas kompom 8-5 or 8-7....
smoga sy berjaye...itu saje...noktah..

28 November 2009

pEtanG iNi....

post nie ditulis lpas siap wat penilaian kursus..naseb bek teringat..kalo x, abis la name naek kat board opis nnti..da la kat umah xder ternet...so, kene la pi CC...dapat la bukak fb n blog...yeehaa...(ader hikmahnye..)

aritu, ari selasa mlm, selamat smpai dari langkawi...
pulau yg bersejarah...(mahsuri)
da smpai tu penat gak...pastu nk kene pk nk balik umah lg,,,..ye la..kan nk raye..akak pulak dua2 xbalik...kene la balik awal tulun mak...(padahal xtlg mane pon...)

menu biase hari raye :

ketupat nasi
ayam masak merah
rendang daging
sambal goreng

erm..kalo da name raye tu, makan memang bayak..(abis laa....hehehe)
nk wat camane....terpaksaaa....hikhikhik...

dalam raye nie, sempat gak abiskan satu novel yg baru beli sebelom pi langkawi aritu....
name novel tu ~~YANG SEBENARNYA~~..
KARYA AISYA SOFIA..
memang minat ar ngan karya penulis yang sorang nie....
citenye menarik...love story la...nk bace, ley ar pi bace, xrugi...nk pinjam pon boley ye....

hurm..boring dok umah...buku da abis bace...nk wat pe nie?????????tulun2 !!!!!!!!saye boringgg... any idea????

21 November 2009

Langkawi~~

yaeyyy!!!!
i luv vacation....
n i hope...this tyme it will be the best vacation wit all PM...yup...
really wanna enjoy it.....
:-)

da xmo pk pape lgsung....
this weekend is for me myself....
nothing else...(wahh...xley blah...)
hehhehe

smgt nk pi langkawi...mlm nie betolak kol 10...

nie la jadual...

Hari 01 :-
21 November -10.00 Malam
UM (Kuala Lumpur) - Jeti Kuala Perlis (Perlis)
Berlepas dari Kolej Kedua Universiti Malaya – Jeti Kuala Perlis dengan menaiki bas. Bertolak ke Langkawi melalui Jeti Kuala Perlis dan sampai jam 06.30Pagi

22 November - 08.00 Pagi
Jeti Kuala Perlis – Jeti Langkawi
Bertolak ke Pulau Langkawi dengan menaiki feri – Tiba di Jeti Langkawi
10 Pagi - Daftar Masuk Bilik di Lagenda Permai Chalet Langkawi
Makan Tengahari di Lagenda Permai Chalet
Program sendiri
07.00 Malam-Makan Malam di Lagenda Permai Chalet
Seterusnya program sendiri

Hari 02 :-
23 November
Langkawi
07.00 Pagi - Sarapan Pagi di Hotel
09.00 Pagi - * Bertolak untuk lawatan di Pulau Langkawi ~ melawat Makam Mahsuri,, Pusat Gamat, Gunung Mat Cincang dan lain-lain.
01.00 Tengahari - Makan Tengahari di Restoran tempatan
Lawatan membeli belah di Pekan Kuah
04.00 Petang – Pulang ke Hotel
07.00 Malam - Makan Malam di hotel / “BBQ DINNER”


Hari 03 :-
24 November Langkawi
Kuala Perlis - Kuala Lumpur
07.00 Pagi - Sarapan Pagi di Hotel
09.30 Pagi - Daftar Keluar
Bertolak ke Jeti Langkawi
11.00 Pagi - Bertolak ke Kuala Perlis menaiki Feri
12.30 Petang - Bertolak pulang ke Kuala Lumpur


wahh..kejap je da kene balik da....papai sume...
doakan ye keselamatan kami di sane...
bukan pe,...musim2 ujan n banjir nie...
mak da pesan, kene aty2.....


20 November 2009

kEtiKa CinTa bErtAsbiH~~


erm..baru pas layan cite "ketika cinta bertasbih"
memang da bace novel die sblm nie....
cite nie memang best...
memang menyentuh hati..
sedey, terharu, rase mcm cinta yg die tunjuk tu sgt suci....

kepada yg lom tgk...silalah tgk..

smoga sy akan mendapatkan cinta yg suci juga...amin.....




18 November 2009

poSt ke-20

yeah....habis sudah sem 5..rase cam kejap ngat sem nie...tetibe da abis da...
ape yg menarik sem nie :

jadi PM dengan mggunakan name kak Melati.(hehehe...ayu la pulak...) n siyesly, sgt meninggalkan memori..

MMP yg menjadi kenangan...(no komen..)

nari tuk KESUMA mase perasmian konvo kat KPS

sempat tlg dak Minggu Kemerdekaan(MK) wat kerang sket...

nari tuk MK kat kolej, tapi tetibe kene bace doa skali kat atas pentas sblm start nari..(hahaha..xley blah.....siot je emcee)

nari kat 11th tuk majlis graduasi diorang,tapi tetibe muzik tarian tu start tengah2..bukan dari awal...(hampeh je..xpe..mgkin diorang xbiase...)

wat lawatan kat PPUM, as a future pharmacist...hehehe

beraya sakan ngan clasmate n dak2 len....


nie ar serba sket pe yg berlaku..ader epi,ader yg sdey..sumenye mengajar kite utk menjadi lebey matang..hopefully sem depan, akan jadi lebey matang...
ain yg lemah nie akan jadi lebey kuat lg tuk mengharungi sumenye...
yeah...i need to be strong....
papai sem 5...smoga sem 6 akan jadi lg best...

p/s : hope result exam akan naek...takot nk tggu result lak nie....(tajuk xder kaitan ngan isi..hehe)


16 November 2009

''claustrophobia''

yup... tu la perkataan yg sesuai arinie..
lepas paper tadi, sume member2 yg ader xamek nutrisi da epi smcm...
huh...dgn muke gembira diorang tu, ramai lak yg pesan.. "ain, jgn lupe bace nutrisi..."
yg kua trus tu pon ader gak...agak psyco..hehehe....

ok..bercakap pasal perkataan kat atas tu..kalo ader yg da taw.bagus la...tapi sy baru je taw...hehehe
claustrophobia is defined as a fear of enclosed space...
tu maksud dalam buku laa...

tapi bile pk balik,
sy mengalami claustrophobia nie...
lg2 waktu skang nie..
claustrophobia to ain is defined as a fear of being enclosed in UM along the study week.
(hehehehe..pon boley)

p/s : owh..sangat merindui midvalley...


14 November 2009

oh tidak.....

ader 2 paper lg..tapi rase malas da...tolong la..
mane momentum nk stadi nie...huaaa....

rase mcm nk tgk movie je skang nie
ader 3 cite nk tgk..
tapi mengenangkan mggu exam...xley la pi tgk(cewah...)
nk tgk ..
2012,
thee time traveler's wife
pisau cukur....
huaaaaaa...
sbnrnye xder kawan nk tgk..sume orang ngah bizi stadi...



12 November 2009

kHamIs da dAtAnG....

oohh..khamis suda....tapi mcm lom ready lg tok paper esok...huaaa..
malasnya nk cari mood nk stadi nie...
stiap kali nk stadi, msti kene cari mood...
makan mase tol...
kepada sesiape saje..
sile jgn kaco saye semase sy baru nk amek mood..ye....

amaran : sila jauhkan diri dari sy sbb sy memang berbahaya.....


10 November 2009

mUsic aS a tHerApy~~


music as a therapy..yup..maybe ramai yg da tau pasal nie..tapi saje je nk cite...
memang ader yg mengatakan music tu ley wat terapi, tapi itu pon bergantung kepada music aper yg kite minat..especiallyi kalo tuk ilangkan stress..
kalo nk ilangkan stress,kene la dengar lagu yg kite suke..kalo dgr lagu yg kite nyampah,maken stress la jawabnye...
ape yg music wat smpai ley bg therapy kat kite :::
  • music yg kuat ley stimulate brain waves..faster beat boley membantu menajamkan fokus kite n menjadikan kite lebey alert..manakala slow music ley bagi efek calm....yu...nie ader dalam satu research...
  • music jugak didapati ley mengubah breathing n heart rate..n ini akan membantu dalam memberi efek relaxation utk mengelakkan stress...
  • music gak sebenarnye ley mengubah persepsi..menjadi lebey optimist..bukan pessimist....
  • slaen tu, ader jugak kajian yg mendapati music boley meningkatkan immune system...yeaah...(dengan music, akan jadi lebey sihat n kuat..hehehe)
nie antara yg menarik..sebenarnye ader byk lg...tapi maleh nk tulis pnjang2...
sebenarnye sume bergantung kepada music tu sendiri....
hehehe...papepon,pilihlah music yg baek..ye....

p/s : sy suke music... suke pop n music slow...rock sket2(rock kapak)....hehehe
korang plak??suke music??yang macamane????


09 November 2009

mAtaKu.....

ye...jam baru je pukoi 11 lebey...tapi mate da separuh je tebukak nie...
ishk la..pe la nk jadi...exam taun nie memang pelik...
xtaw la nape xder pon rase nk tido lewat ke,
or nk bgn awal sgt ke....xder pulak...
kalo exam sem2 lepas, ader gak effort tu...huhu~~~

tadi abis lg satu paper,biostatistic,
so, menjadikan tggl ader 3 paper lg..n next paper jumaat nie...
huh~~~byk agi xstadi....ok ain, silalah stadi!!!!chaiyookk~!!!

p/s : kene wat ubat bagi mate besar nie...hehehe



08 November 2009

pAdaNg mAhsYaR~~


MANUSIA selepas dibangkitkan dari kubur masing-masing akan menuju ke
Padang Mahsyar. Keadaan mereka ketika itu berbeza-beza. Ada yang berjalan kaki, berkenderaan dan ada juga yang berjalan menggunakan mukanya. Pendek kata semua mengikut amal perbuatan ketika hidup dulu.

Seperkara lagi yang harus ditempuh oleh manusia di Padang Mahsyar ialah tidak mendapat perlindungan. Matahari terlalu hampir dengan ubun kepala. Maka, tidak hairan ada yang berpeluh kerana terlalu kepanasan sehingga terasa hingga sampai ke kaki, lutut, dada, leher mahupun sekadar bahagian muka saja.

Ketika dalam penantian persidangan itu, kelihatan wajah mereka yang tunduk cemas, muram dan hitam kelam. Keadaan itu samalah seperti kita melihat pesalah yang akan dibawa ke muka pengadilan. Takut serta bimbang sentiasa bermain-main di fikiran.

Bagaimana ketika di Padang Mahsyar tidak siapa yang dapat melepaskan diri. Bukan itu saja, malah untuk mencari pohon tempat berteduh juga tidak ada.

Sesiapa saja akan tetap diadili dan bergantung betapa taatnya dia dengan perintah Allah.

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan (ingatlah) hari (ketika) Kami kumpulkan daripada setiap umat segolongan orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, iaitu mereka dibahagi-bahagi (dalam kelompok-kelompok).” (Surah an-Naml, ayat 83)

Asy-Syaikh Abdul Wahhab asy-Sya’rani dalam kitabnya Mukhtashar Tadzkiratul Qurthubi menceritakan pada suatu hari sahabat Mu’adz bin Jabal bertanya kepada Rasulullah s.a.w mengenai maksud firman Allah dalam surah an-Naba’, ayat 18, bermaksud: “Iaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok.”

Mendengar saja soalan itu, lantas Baginda menangis dengan bercucuran air mata seraya bersabda:

“Wahai Mu’adz, sesungguhnya engkau telah bertanyakan sesuatu perkara yang amat besar! Ada 10 macam umatku nanti yang akan dihalau ke Padang Mahsyar. Mereka itu semuanya telah Allah tukarkan, tidak seperti mereka hidup di dunia.”

Golongan itu seperti berikut:

· Ditukar rupa menjadi wajah kera. Mereka itu adalah manusia yang suka mengumpat.


· Ditukar rupa menjadi wajah babi. Mereka adalah kalangan mereka yang suka memakan harta anak-anak yatim.


· Dihalau dalam keadaan terbalik, kakinya di atas dan kepala di bawah. Mereka itu adalah manusia yang suka memakan riba.


· Dihalau dalam keadaan buta dan diiring. Mereka adalah daripada kalangan manusia yang curang dalam menerapkan hukum.


· Ditukar menjadi bisu dan tuli serta tidak berakal. Mereka itu adalah kalangan yang bangga dengan amalannya sendiri.


· Dihalau dalam keadaan mengunyah lidah sendiri, sedangkan lidah itu terjulur hingga paras dada dan mulutnya pula keluar nanah yang menjijikkan. Mereka adalah ahli pidato yang ucapannya berlainan dengan perbuatannya.


· Ada manusia yang dihalau dalam keadaan terpotong kedua kaki dan tangan. Mereka itu adalah daripada yang suka mengganggu tetangga.


· Diiring ke Mahsyar dalam keadaan tersalib di pokok kurma neraka. Mereka itu adalah kalangan mereka yang suka berusaha mengajak orang ramai supaya membela pemerintah yang tidak jujur kepemimpinannya.


· Dikumpulkan dalam keadaan menggunakan pakaian yang panas. Mereka itu adalah manusia yang takbur, sombong dan bongkak.


Allah berfirman dalam surah Taha, ayat 124-126 bermaksud:

“Dan barang siapa berpaling daripada peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan menghimpunkannnya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: Ya Tuhanku, mengapakah Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, pada hal aku dahulunya adalah seorang yang melihat? Allah berfirman: “Demikianlah telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya dan begitu pula pada hari ini kamu pun dilupakan.”

Daripada perbezaan kumpulan itu, jelas bahawa walaupun ketika berada dalam dunia dalam keadaan normal, tiada cacat cela, tetap akan ditukar oleh Allah mengikut amalan yang dilakukan di dunia. Sebelum sampai hari pengadilan di Padang Mahsyar yang maha luas itu.

Begitu juga dengan pengiringan dan penghalauan manusia ke Padang Mahsyar, jangan sekali-kali menganggap ringan kerana memikirkan perkara itu belum pernah berlaku. Bagaimanapun Allah telah berfirman dalam al-Quran ia pasti berlaku.

Firman itu bermaksud: “Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Kami perjalankan gunung-gunung dan kamu akan melihat bumi itu datar dan akan Kami kumpulkan seluruh manusia dan tidak Kami tinggalkan seorang pun daripada mereka.”


p/s : ini sy ambil dari satu petikan dan smoga dapat menjadi sedikit peringatan untuk kita bersama...amin...

07 November 2009

kEtiKa CinTa bErtAsbiH~~

Cinta,


Adalah kekuatan


Yang mampu,


Mengubah duri jadi mawar,


Mengubah cuka jadi anggur,


Mengubah sedih jadi ria,


Mengubah amarah jadi ramah,


Mengubah musibah jadi muhibah,


Itulah cinta....

06 November 2009

~~pErAnG~~

aNggOta tEnterA : 27 orang PM 2nd yang best n comeyl
tEmpAt utk dIserAng : langkawi padang jarak padang terkukur
dAte sEranGan : 21st nOv 2009 (mlm minggu-esoknye orang xkeje)
dUratIon pEranG : 3 ari 2 mlm
tImE : 12 tgh mlm (waktu gelap sesuai tuk berperang)
kEnderAan bErpErAnG : bas berkuasa tinggi (mggantikan keta kebal)
mIsiOn pErAnG : berbakti kepada negara (padahal pi enjoy ja....)

p/s: sebarang pertanyaan sila dapatkan maklumat kat tini, chui atau laen2 orang...jgn tny sy... ok.

04 November 2009

pHasE 1

yes...alhamdulillah...fasa pertama dalam exam da abis da....
ye la..tuk mggu nie memang payah...
da usaha, da doa n skang kene bertawakkal dengan Allah...
sesungguhnye Allah itu maha tahu....

paper 1 : toxic
fuhh..paper nie nmpk mcm senang, mungkin bg orang len..
tapi bg sy, memang susah..
walaopon byk hafal, tapi ntah pape ntah..dgn mase xcukup lg....
ape la yg sy blaja ari2...ishk3....

paper 2 : FKK
paper nie memang paper feveret...ader 3 stadi case,
kene kire2 dose tuk bg kat patient...huh..
nie kalo ader betul2 patient nie, memang la kesian..
antara die maken kritikal sbb sy salah kire dose,
or die kritikal sbb tggu sy kire lame sgt..huhhu

paper 3 : FKT
ha..nie antara paper killer..memang mengharukan....
ader lebey kurang 5/6 stadi case (da lupe..).. :

ader sorang ibu baru lepas bersalin yg ader bleeding,
ader sorang nelayan yg kene cancer,
ader orang yg ader addison's disease,
ader orang yg sakit alzheimer(nyanyuk),
ader orang yg sakit asthma,
and ader orang yg suke mkn grapefruit...

hurm..nie la paper sy...

5 taun akan datang,
kalo lecturers sy nk pegi spital tuk dapatkan rawatan,
n die taw yg anak murid die sorang nie keje kat spital tu,
memang sah die patah balik....huhu
sbb takot ngan treatment yg sy bg,
selepas membace jawapan sy dalam paper2 di atas...hehehe

p/s : rumet sy ngan cik jig's pon xmo dapatkan rawatan sy....
ader sesape yg sggup n percaye kat saye??????? :)

02 November 2009

pEsaNan

utk dAk bUnCit, anda tidak dibenarkan membace blog saye.... :p

30 October 2009

aNak bOngsU~~

"anak bongsu selalu kene tinggal"

this is a fact!!!

bukan sekali, bukan 2 kali..tapi da byk kali.....
sebelom nie gi melaka,kelantan n muar...sume pon 'ank bongsu' kene tinggal....
skang nie..diorang di langkawi...yang nie pon 'ank bongsu' nie kene tggl jugak...gara2 nk peksa...
nape diorang nk melancong cume ikot jadual dak skola...xikot jadual dak U....huh....

ape nk wat...sy adalah 'ank bongsu'.......

28 October 2009

semuanya kerana Allah...

tadi, mase pas asar, tyme otak da xley nk inteprete ape yg mate lihat...
amal datang n tny.pi ceramah smalam ke x..alamak..xpi la...erm..ruginyer rase bile amal cakap ceramah tu best..sy pon tny la...ustaz cakap ape ek amal??
pastu amal pon cite la serba sket....

antara point yg amal cakap...ader satu yg betul2 wat sy terasa...memang menusuk kalbu...
ayatnye lebih kurang camnie....
"stiap benda yg kite wat, jgn lupe tuk niat kerasa Allah..ape2 pon yg baek kene mulakan dgn basmalah..sbb tu satu ibadah dan boley menaekkan smgt kite....even kalo kite stress pon, niat la yg kite stadi tu kerana Allah.."

mendengar amal cakap mcm tu...fikiran sy menerawang sekejap..

Ya Allah..lekanya sy...cuai tuk memikirkan yg segala yg sy wat sepatotnye kerana Allah...
slalu kite akan wat tuk diri sendiri..wat tuk ibu bapa..wat tuk kengkawan or wat tuk kekaseh....
ya kite wat tuk Allah selalunye bile sembahyang...
sgguh cuai sy nie..

sy selalu stress pasal stadi...terlupe yg sy menuntut ilmu itu keranaNya..
sy selalu pergi kelas..tapi terlupe niat yg sy pergi tu utk Allah...

kesannye..sy teramatlah stress...sbb sy kurang kebergantungan dengan Allah...
kalaulah sy niat kerana Allah...mesti sy xterlalu stress...
sbb sy taw...Allah ader disisi sy utk membantu..kuase Allah itu tiada bandingan...

sekuat manepon sy stadi, kalaulah tiada berkat dari Allah,ape pon sy xdapat...
sbb sy terlalu kerdil...
sesikit mane pon sy stadi, tapi dengan berkat Allah, InsyaAllah akan dipermudahkan....
sbb Allah itu Maha Kaya...

Jadi sekarang, sy cube untuk selalu berniat kerana Allah...
InsyaAllah..peringatan utk sy n kengkawan...
sayang Allah....

p/s : kredit for amal....terima kasih sahabat..seorang sahabat yg baek akan sentiase mengingatkan kita kepada Allah....Alhamdulillah kerana sy mempunyai ramai sahabat yang baek....